Θύμισες από την Ανατολική Ρωμυλία

Θύμισες από την Ανατολική Ρωμυλία

 
Συναυλία παραδοσιακών δημοτικών τραγουδιών απ’ την Χορωδία του Αγίου Δημητρίου Κιλκίς
 
Το απόγευμα της Κυριακής 15 Ιουνίου, μέσα σε μια όμορφη ατμόσφαιρα στο προαύλειο του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Κιλκίς, ο ομώνυμος Ιερός Ναός της Ιεράς Μητροπόλεως Πολυανής και Κιλκισίου εόρτασε με μια υπέροχη συναυλία παραδοσιακών δημοτικών τραγουδιών τα ελευθέρια της πόλεως του Κιλκίς (21η Ιουνίου 2013).
Παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Εμμανουήλ, η Ενοριακή Χορωδία του Αγίου Δημητρίου «ο Άγιος Νέστωρ» υπό την διεύθυνση του πρωτοψάλτη του Ιερού Ναού κ. Σάββα Ηλιάδη απέδωσε δημοτικά τραγούδια της Ανατολικής Ρωμυλίας με τη συνοδεία παραδοσιακών οργάνων ενώ το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου Στενημαχιτών Κιλκίς παρουσίασε χορούς της συγκεκριμένης περιοχής. Τα τραγούδια που ακούστηκαν είναι: Παλικάρια μου Δερβενιώτικα, Φέτος το Καλοκαιράκι, Χελιδονίσματα, Αχ μαργελεμένε γεμετζή, Δημήτρων παινεμένη, το φλουρί, Αλάργα φένε μου στο χορό, Σήκω λουλουνούδα μ’, της Κέρως, τι καλά το λέει τα’ αηδόνι, Σ’ α ήμαν νιος και παλικάρι, Πέντε νύχτες.
Την χορωδία συνόδευσαν οι οργανοπαίχτες Κώστας Λαφτσίδης, Τριαντάφυλλος Καμψιάδης, Σάββας Αμοιρίδης και Δημήτρης Παπαγεωργίου ενώ το πρόγραμμα παρουσίασε ο εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Κιλκίς αρχιμ. Επιφάνιος Θεοδωρίδης.
Στον σύντομο χαιρετισμό του ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης του Κιλκίς κ. Εμμανουήλ τόνισε την σπουδαιότητα της διατήρησης της παραδόσεως μας, από την οποία οφείλουμε να αντλούμε δύναμη και να κρατάμε ψηλά τις αρχές και τις αξίες, συγχαίροντας όλους τους συμμετέχοντες για την προσπάθεια τους να τιμούν τους πεσόντες της μάχης για την ελευθερία του Κιλκίς με παραδοσιακές και όμορφες εκδηλώσεις όπως η συγκεκριμένη.