"Η ορθοδοξία δεν ξεριζώνεται απ' τις καρδιές των Ελλήνων"

"Η ορθοδοξία δεν ξεριζώνεται απ' τις καρδιές των Ελλήνων"

Συγκίνηση και σεβασμός, αγάπη για την πατρίδα και τιμή στους ήρωες της Ελληνικής επανάστασης του 1821 κυριάρχησαν στην ιδιαίτερη εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Κιλκίς και η Δημοτική Κοινότητα Κιλκίς με τη συμμετοχή της παιδικής χορωδίας του Συλλόγου “Αρμονία” και της χορωδίας του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Κιλκίς, το απόγευμα της Τετάρτης 23 Μαρτίου 2016 στο Συνεδριακό Κέντρο του Δ. Κιλκίς
Τόσο η μεστή ομιλία του Αρχιμανδρίτη π. Επιφανίου Θεοδωρίδη, Προϊσταμένου του Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου Κιλκίς, όσο και η αφήγηση της ιστορίας “Τα καντήλια του καλόγερου” με παράλληλη προβολή εικόνων και μουσικής υπόκρουσης από τον δάσκαλο και πρωτοψάλτη κ. Σάββα Ηλιάδη ανέδειξαν το μεγαλείο της ψυχής των ηρώων, των ανθρώπων εκείνων που με την καρδιά τους προτίμησαν και υπερασπίστηκαν τα ύψιστα αγαθά, την ελευθερία, την αξιοπρέπεια, την τιμή και την διαφύλαξη όλων των ιερών του τόπου τους, της πατρίδας μας.
Τα τραγούδια αφιερωμένα στην Μητέρα μεγαλόχαρη, στις Σουλιώτισσες, στα παιδιά τα ορφανά δημιούργησαν μια συγκινησιακή ατμόσφαιρα με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πολυανής και Κιλκισίου κ. Εμμανουήλ να “ξεσπαθώνει” στον σύντομο χαιρετισμό του κατά όσων βάλλονται να διαιρέσουν τον ελληνικό λαό και να ξεριζώσουν την Εκκλησία από τη ζωή των Ελλήνων. “Όπως το ανθρώπινο σώμα δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς καρδιά έτσι και ο Έλληνας δεν μπορεί να ζήσει χωρίς Ορθοδοξία, χωρίς Εκκλησία. Υπάρχει σε εξέλιξη μια αρρωστημένη προσπάθεια διαίρεσης του ελληνικού λαού. Ενός λαού που αγωνίστηκε για την ελευθερία της πατρίδας, για τα Iερά και τα Όσια του, για την πίστη του στον Χριστό. Η Ελλάδα μας ποτέ δεν πεθαίνει, στο διάβα των αιώνων έχει αποδείξει το μεγαλείο της” τόνισε χαρακτηριστικά και συνεχάρη τους συντελεστές για την άψογη διοργάνωση της εκδήλωσης.
Την εκδήλωση προλόγισε η πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Κιλκίς κα. Μαρία Τσοπούλου, χαιρέτησαν εκ μέρους του Δημάρχου Κιλκίς κ. Σισμανίδη ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Δημήτρης Τσαντάκης και εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς ο πρόεδρος του κ. Ιωάννης Τσογγίδης ενώ παρέστησαν οι αντιδήμαρχοι κ. Χριστόφορος Πιπερίδης, Θεόδωρος Βαφειάδης, η πρόεδρος του Οργανισμού Περιβάλλοντος του Δ. Κιλκίς κα. Κατερίνα Ζιούτα, ο αντιπρόεδρος κ. Νίκος Σερασκέρης, ο Προϊστάμενος Β' Εκπαίδευσης κ. Αθανασόπουλος, εκπρόσωποι Συλλόγων κ.α.
Ακολουθεί ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα της ομιλίας του πατρός Επιφανίου από την ομιλία του με θέμα “Ηρωισμός και Αγιοσύνη”: “Δεν είναι υποδεέστερος ο ηρωισμός από την αγιότητα. Τουλάχιστον κατά τα ανθρώπινα. Συγγενεύει με την αγιότητα και «Κύριος οίδε το μυστήριον». Διότι η θυσία του ήρωα έχει αντικείμενο αναφοράς την πατρίδα. Και όταν η πατρίδα έχει Θεό, τότε η θυσία άπτεται της αγιότητας. Ο ηρωισμός στην ελληνική ιστορία και μάλιστα στον αγώνα της Μεγάλης Επανάστασης είναι σύμβολο για την παγκόσμια ιστορία. Αμέτρητα είναι τα παραδείγματα αυτοθυσίας, που προκαλούν το θαυμασμό και το σεβασμό όλου του κόσμου. Όλα υπερχείλισμα καρδιάς, που είναι αποφασισμένη να δοθεί για τα ιερά, για τα σεβάσμια του γένους. Η ομολογία των ηρώων ήταν αξιολογική. Η θυσία τους έβαζε πάνω απ` όλα το αιώνιο, το θείο.«Υπερ πίστεως και πατρίδος» ήταν η διακήρυξή τους. Χωρίς το πρώτο, όλα τα άλλα καταρρέουν πολύ εύκολα και γρήγορα. Χωρίς την πίστη, παραμένουν άστεγα τα υπόλοιπα.
    Είμαστε ένας λαός,  που λησμόνησε εν πολλοίς το αίμα του, την αξία του, την αρχοντιά του και  έμαθε να ζει με κέντρο  της ζωής του το χρήμα, επιδιώκοντας μανιωδώς την ευδαιμονία, άγνωστη στη ρωμαίικη παράδοση, επηρεασμένος προφανέστατα από το παραμύθι  της αποϊερωθείσας και αποθεωθείσας  από αιώνων δυτικής κοινωνίας και κινδυνεύει να μείνει ξεκρέμαστος, χωρίς αντιστάσεις και αντισώματα, ψυχικά και πνευματικά, μπροστά στις δύσκολες μέρες που προβλέπεται να ακολουθήσουν.
Αν δε διδάσκεται ο Έλληνας, αν δεν βάζει  πρότυπα στη ζωή άξια προς μίμηση, αν δεν γυμνάζει  το νου και την καρδιά με τα υψηλά, ποια μπορεί να είναι τα στηρίγματα που θα αναζητήσει στις μπόρες  της ζωής; Οι αερολογίες και  οι γενικολογίες περί ειρήνης, αγάπης, ισότητας και όλων των συναφών εννοιών, οι οποίες διδάσκονται στα σχολεία και διακηρύσσονται από τα μέσα της εποχής; Αυτά δεν έχουν νόημα και αποτέλεσμα, αν δεν συγκεκριμενοποιούνται, δεν «σημαδεύουν» και δεν καταδεικνύουν  πρόσωπα και γεγονότα,  κατά τα οποία  έχουν πάρει σάρκα και οστά, έχουν γίνει  πράξη, ώστε να ακολουθήσει η μίμηση. Άλλωστε μας το λέει και η Εκκλησία: «Μνήμη αγίου, μίμησις αγίου» και κατ` επέκταση  και οιουδήποτε άλλου αξιομίμητου προσώπου. Και τέτοια πρόσωπα, πραγματικούς γίγαντες, έχει να παρουσιάσει αμέτρητα η ιστορία μας και η παράδοσή μας. Γίνονται φάροι, οδοδείκτες και μας κάνουν πιο εύκολη και σίγουρη την πορεία προς την αρετή, προς το «καλό». Οι ψυχές εμπνέονται από τα πρότυπα, δημιουργούν φρόνημα και  καλλιεργούν ετοιμότητα.
Όταν δεν υπάρχουν ιδανικά, για να είσαι έτοιμος να δώσεις το αίμα σου και τον ιδρώτα σου γι` αυτά, τα πάντα δικαιολογούνται με προφάσεις λογικοφανείς. Απλά το είπε ο ποιητής: «Η μεγαλοσύνη στα έθνη δε μετριέται με το στρέμμα, αλλά με της καρδιάς το πύρωμα μετριέται και με το αίμα». Μας αποστομώνουν όμως οι νεομάρτυρες, οι ήρωες και οι αληθινοί ηγέτες του παρελθόντος. Κι αν αυτό δε φαίνεται τώρα, διότι όλοι βρισκόμαστε σε κατάσταση «ζάλης», αύριο, μεθαύριο, σε λίγο καιρό θα φωνάξει η αλήθεια. Θα κράξει και θα ζητήσει τα δικαιώματά της”.