Η Εορτή της Μεσοπεντηκοστής

Η Εορτή της Μεσοπεντηκοστής

Πανηγυρικά εορτάσθηκε στην Ενορία του Αγίου Δημητρίου Κιλκίς της Ιεράς Μητροπόλεως Πολυανής και Κιλκισίου η Εορτή της Μεσοπεντηκοστής την Τετάρτη 10 Μαΐου με πανηγυρική αρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουρούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πολυανής και Κιλκισίου κ. Εμμανουήλ με την συμμετοχή πολλών ευσεβών Ορθοδόξων Χριστιανών.
Στην Θεία Λειτουργία συμμετείχαν οι Εφημέριοι της Ενορίας Αρχιμ. Επιφάνιος Θεοδωρίδης και Πρωτ. Ευστάθιος Κοντοζίδης, ο Αγιορείτης Ιερομόναχος Σάββας Αγιαννανίτης, ο Εφημέριος της γειτονικής Ενορίας του Αγίου Θεράποντος Πρωτ. Κωνσταντίνος Τσαβδαρίδης, ο Εφημέριος της Ενορίας Αγίων Πεντεκαίδεκα Ιερομαρτύρων πολιούχων Κιλκίς π. Πολύκαρπος Κοντοζίδης και ο Διάκονος Νεκτάριος Ντέντας.
Προ της απολύσεως ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην σημασία της εορτής της Μεσοπεντηκοστής καθώς και στην Οσία Σοφία της Κλεισούρας η οποία συνεορτάσθηκε λόγω του ότι στην Ενορία του Αγίου Δημητρίου υπάρχει ιερό λείψανο της Οσίας το οποίο δώρισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Σεραφείμ.
Ακολούθησε η καθιερωμένη λιτανεία του πιστού αντιγράφου της ιεράς εικόνος της Παναγίας της Ελεούσης της Στενημάχου, μέχρι τον Ιερό Ναό του Αγίου Θεράποντος όπου τελέστηκε Αγιασμός και η επιστροφή της εικόνος στον Ναό του Αγίου Δημητρίου.
ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Το έθιμο αυτό το μετέφεραν οι Στενημαχίτες στο Κιλκίς από την Πατρίδα τους.
Εκεί, στην Στενήμαχο υπάρχει Ναός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου όπου στο Τέμπλο της υπάρχει η πρωτότυπη Εικόνα της Παναγίας της Ελεούσας (12ος μ.Χ. αιώνας).
Το 1909 μία ευλαβής χριστιανή είδε σε όραμα την Παναγία την ημέρα της Μεσοπεντηκοστής.
Γι'αυτό και από τότε κάθε χρόνο την ημέρα αυτή, μετά την Θεία Λειτουργία, η Εικόνα της Παναγίας της Ελεούσας λιτανεύετε από την Στενήμαχο μέχρι την Ιερά Μονή Παναγίας Μπατσκόβου η οποία απέχει 10 χιλιόμετρα. Εκεί τελείτε Αγιασμός και Πανηγυρικός Εσπερινός.
Το απόγευμα η Εικόνα επιστρέφει στον Ναό του Ευαγγελισμού. Το έθιμο αυτό γίνεται μέχρι και σήμερα στην Ενορία μας. Παλαιότερα (πριν χτιστεί ο Ναός του Αγίου θεράποντος) που οι Στενημαχίτες είχαν αμπέλια έξω από την πόλη μας, λιτάνευαν την Εικόνα της Παναγίας μέχρι την «βρύση του Τσούντα» που βρισκόταν αριστερά όπως πηγαίνουμε στον δρόμο προς Ζαχαράτο.
Εκεί μετά την Λιτανεία περνούσαν την ημέρα τους τρώγοντας και διασκεδάζοντας και το απόγευμα επέστρεφαν.
Όταν χτίστηκε ο Ναός του Αγίου Θεράποντος και τα αμπέλια άρχισαν να εκλείπουν, η Λιτανεία γίνεται εκεί.

Για φωτογραφίες πατήστε εδώ:
https://www.flickr.com/photos/142275543@N05/sets/72157680478488344/