Εσπερινός Ονομαστηρίων του σεπτού μας Ποιμενάρχου

Εσπερινός Ονομαστηρίων του σεπτού μας Ποιμενάρχου

Ανάμεσα στις δύο μεγάλες Δεσποτικές εορτές της Αγίας μας Εκκλησίας, αυτές της Αναλήψεως εις τους ουρανούς του Κυρίου μας Ιησού Χριστού και της Πεντηκοστής κατά την οποία κατήλθε το Πανάγιον Πνεύμα στους Αγίους Αποστόλους Tου, εορτάστηκε πανηγυρικά και μεγαλόπρεπα εκ μεταθέσεως λόγω του Ψυχοσαββάτου, η ιερά μνήμη των Αγίων Αποστόλων Βαρθολομαίου και Βαρνάβα αλλά και του Αγίου Λουκά του Ιατρού, Επισκόπου Συμφερουπόλεως και Κριμαίας.

Εορτή ξεχωριστή για την τοπική Εκκλησία του Κιλκίς καθώς άγει τα σεπτά ονομαστήριά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίος, τα πρώτα του μάλιστα ως Επίσκοπος!

Έτσι, την Πέμπτη 9 Ιουνίου 2022, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Κιλκίς, τελέστηκε πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του εορτάζοντος Σεβασμιωτάτου κ. Βαρθολομαίου, με τη συμμετοχή Ιερέων της τοπικής Μητροπόλεως αλλά και Ιερέων των Ιερών Μητροπόλεων Δημητριάδος και Ιερισσού.
Στην Ακολουθία του Εσπερινού μετείχαν προσευχητικώς ευσεβείς πιστοί, που προσήλθαν αφενός να προσκυνήσουν τα ιερά Λείψανα των Αγίων Βαρθολομαίου και Λουκά του Ιατρού ώστε να λάβουν τη θεία χάρη τους και αφετέρου να ευχηθούν εγκάρδια στον Επίσκοπό και πνευματικό τους Πατέρα.
Το θείο λόγο κήρυξε, με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου, ο Πρωτοσυγκελλεύων της Ιεράς Μητροπόλεως Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Επιφάνιος Θεοδωρίδης, ο οποίος τόνισε μεταξύ των άλλων: "Η εκκλησιαστική αυτή περίοδος του Πεντηκοσταρίου που ακόμα διανύουμε μας έχει προικίσει με εξαίσιες λειτουργικές και εορτολογικές εμπειρίες. Στο κέντρο της καρδιάς μας κυριαρχεί η χαρά της Αναστάσεως που για σαράντα ημέρες εορτάσαμε. Κοντά στη χαρά και η λαχτάρα για την εκπλήρωση του Κυριακού Λόγου “Οὐκ ἐάσω ὑμᾶς ὀρφανούς…” που γέμισε την καρδιά των Αποστόλων με χαρά μεγάλη επιστρέφοντας στην Ιερουσαλήμ μετά την Ανάληψη του Κυρίου.
Αυτή η λαχτάρα είναι που κάνει την προσμονή μας για την κάθοδο του Άγιου Πνεύματος, κατά την εορτή της Πεντηκοστής, διαρκή δίψα και πείνα για τον Θεό της Αγάπης, της Χαράς και της Ειρήνης αλλά και ακατάπαυστο αγώνα για την απόκτηση των χαρισμάτων του Αγίου Πνεύματος. Κατά την εορτή της Αναλήψεως που αποδίδεται λειτουργικά σήμερα, ο Κύριός μας, μάς βεβαιώνει για τη θεότητά Του. Εξαλείφει αυτή την ύστατη στιγμή κάθε αμφιβολία που υπήρχε στους Αποστόλους, έτσι ώστε αυτοί πεπεισμένοι ακραδάντως και φωτισμένοι εκ του Πνεύματος του Αγίου, να ξεκινήσουν το αποστολικό τους έργο, βαπτίζοντες πάντα τα έθνη στο όνομα της Αγίας Τριάδος. Και ανερχόμενος στους ουρανούς ευλογούσε αυτούς, παρέχοντάς τους τη θεϊκή ευλογία καθώς το απολυτίκιο της εορτής περίτρανα διαλαλεί «βεβαιωθέντων αὐτῶν διὰ τῆς εὐλογίας, ὅτι σὺ εἶ ὁ Υἱὸς τοῦ Θεοῦ ὁ λυτρωτὴς τοῦ κόσμου».
Εορτάζοντας μέσα σε αυτό το ευφρόσυνο κλίμα την εορτή του Αγίου Ενδόξου και Πανευφήμου Αποστόλου Βαρθολομαίου, ενός εκ των δώδεκα Αποστόλων του Κυρίου, αυτόπτου μάρτυρος της Αναλήψεώς Του, αλλά και παρόντος εις την Πεντηκοστή, η καρδιά μας πλημμυρίζει από
ευχαριστία προς τον Κύριο και Λυτρωτή μας".
Σε άλλο σημείο ανέφερε: "Η ζωή του Αγίου Αποστόλου Βαρθολομαίου ομοιάζει με την ζωή του Αγίου Λουκά του Ιατρού ο οποίος ως άλλος Απόστολος, 19 αιώνες μετά κηρύττει το Ευαγγέλιο σε άλλες εθνικές ψυχές που αγνοούν τον Λυτρωτή. Επίσκοπος στην Συμφερούπολη της Κριμαίας με το λαμπρό του χριστιανικό παράδειγμα επιστρέφει στην ποίμνη του Χριστού τα λογικά Του πρόβατα, θεραπεύοντας όχι μόνο τις ψυχές τους, αλλά και τα σώματά τους με την ιατρική του επιστήμη, στην οποία διαπρέπει και επιστημονικώς πρωτοπορεί. Αλλά και αυτός σαν άλλος απόστολος όταν χρειάστηκε έδωσε την αγαθή μαρτυρία της πίστεως, υπομένοντας τα ποικίλα μαρτύρια από τους σύγχρονους διώκτες του Χριστού στην εξορία. Ο Απόστολος Βαρθολομαίος και ο Άγιος Λουκάς ο Ιατρός έχουν κοινή μαρτυρική πνευματική αποστολή ζώντας απλώς με διαφορά αιώνων".
Αναφερθείς στην ημέρα γιορτής και χαράς για την τοπική Εκκλησία, λόγω των ονομαστηρίων του Ποιμενάρχου κ. Βαρθολομαίου, όνομα που του χάρισε ο μακαριστός γέροντας του, Επίσκοπος Τράλλεων κυρός Ισίδωρος, τόνισε ότι μία τέτοια εορτή για την κάθε τοπική Εκκλησία είναι πηγή χαράς και έκφραση ενότητος, αφού στο πρόσωπό του Σεβασμιωτάτου εκφράζεται η εν Χριστώ ενότητα όλων μας που βαπτισθήκαμε στο όνομα της Αγίας Τριάδος.
Και κατέληξε ο ομιλητής: "Η εορτή της Αναλήψεως είναι μία κίνηση του Θεού προς τα άνω. Και η εορτή της Πεντηκοστής είναι μία κίνηση του Θεού  προς τα κάτω. Ανέρχεται ο Θεάνθρωπος Χριστός και κατέρχεται ο Παράκλητος, το Πανάγιον Πνεύμα. Γεννάται το ερώτημα, υπάρχει σημείο που οι δύο αυτές κινήσεις συναντώνται και ενώνονται? Ναι, υπάρχει. Είναι οι κεφαλές των Αγίων Αποστόλων. Αυτές ατένισαν ψηλά τον αναληφθέντα Κύριο και σε αυτές κατήλθε το Πνεύμα το Άγιον. Συνεπώς οι Απόστολοι μας συνδέουν με τον Κύριο και Λυτρωτή.
Πανηγυρίζοντας την Ανάληψη και προσμένοντας την Πεντηκοστή εορτάζουμε επί τη μνήμη του Αγίου Αποστόλου Βαρθολομαίου, Εσάς, τον Επίσκοπο και Μητροπολίτη μας, τον συνεχιστή των Αγίων Αποστόλων τον οποίον μας έδωσε ο Θεός δια της Εκκλησίας του ως δώρον. Και μάλιστα ως δώρον πολύτιμον εν τη καρδία του οποίου γνωρίσαμε ότι «δόλος οὐκ ἔστι» και στο πρόσωπο του οποίου σε αυτούς τους έξι μήνες της Θεοφιλούς Ποιμαντορίας του «εὑρήκαμεν τον Ἰησοῦν»... εκφράζοντας εκ μέρους του Ιερού Κλήρου και του ευλογημένου Λαού του Θεού τις θερμότερες υϊκές ευχές μας, δια πρεσβειών του Αγίου Αυτού Ενδόξου και Πανευφήμου Αποστόλου Βαρθολομαίου, ώστε να τον ενισχύει πάντοτε στο ποιμαντικό του έργο και να τον ενδυναμώνει σε αυτό.
Στο τέλος ο Σεβασμιώτατοςl, εμφανώς συγκινημένος, ευχαρίστησε εκ μέσης καρδίας όλους όσοι παρέστησαν συμπροσευχόμενοι μαζί του, καταθέτοντας τον σεβασμό και την αγάπη τους, και τόνισε ότι η ταύτιση των Αγίων Βαρθολομαίου και Λουκά του Ιατρού επιβεβαιώνει το γεγονός ότι μπορούμε να ακολουθήσουμε τα βήματα των Αγίων στη ζωή μας, έχοντας κραταία την πίστη μας στον Δωρεοδότη Χριστό!
Αύριο, Παρασκευή 10 Ιουνίου 2022, θα τελεστεί πανηγυρικό Αρχιερατικό Συλλείτουργο ενώ στο τέλος ο Σεβασμιώτατος θα δεχθεί τις ευχές Κλήρου και Λαού.