Εκκλησιαστικοί Ύμνοι του Αγίου Δωδεκαημέρου απ' τον “Πέτρο τον Γλυκύ”

Εκκλησιαστικοί Ύμνοι του Αγίου Δωδεκαημέρου απ' τον “Πέτρο τον Γλυκύ”

P { margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: "Times New Roman",serif; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: "Times New Roman",serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: "Times New Roman",serif; font-size: 12pt; }A:link { }

Πλήθος κόσμου προσέλκυσε η χορωδία του Σωματείου Ιεροψαλτών της Ιεράς Μητροπόλεως Πολυανής και Κιλκισίου «Πέτρος ο Γλυκύς» την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, η οποία απέδωσε εκκλησιαστικούς ύμνους και παραδοσιακά κάλαντα του Δωδεκαημέρου (Χριστουγέννων, Περιτομής και Θεοφανείων) .
Ο λαμπρός διδάσκαλος, λόγιος και συγγραφέας κ. Δημήτριος Νατσιός, εισηγητής της εκδήλωσης και σχολιαστής των εκκλησιαστικών ύμνων, τόνισε την ανάγκη προφύλαξης της νεολαίας μας από τον πολιτιστικό οδοστρωτήρα της παγκοσμιοποίησης με αρχές της ρωμαίικης παιδείας και τον εμποτισμό της με το ήθος του Φώτη Κόντογλου, του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη και του Ανδρέα Καρκαβίτσα.
Ο πολυπληθής χορός των ανδρών, που απέδωσε με απλότητα τα εκκλησιαστικά μέλη των Χριστουγέννων, υπό την καθοδήγηση του χοράρχη κ. Δημοσθένη Κουσκούκη, απαρτίζονταν αφενός από έντεχνους, καταξιωμένους και έμπειρους ιεροψάλτες της Μητροπολιτικής Επαρχίας, αφετέρου από φερέλπιδες μαθητές του τμήματος Βυζαντινής Μουσικής του Πολυάνειου Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως,. Η εκκλησιαστική ποίηση των πατριαρχών Κωνσταντινουπόλεως Σωφρονίου και Ανατολίου αποτυπωμένη στα τροπάρια του Δωδεκαημέρου, (Καθίσματα, Εξαποστειλάρια, Ειρμοί του Κανόνος, Ιδιόμελα, Προσόμοια και Απολυτίκια) υπό το εκκλησιαστικό μέλος των μουσουργών Πέτρου Πελοποννησίου, Πέτρου του Βυζαντίου και σε μουσική επεξεργασία του άρχοντος Πρωτοψάλτου της αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως κ. Κωνσταντίνου Γαϊτανίδη αποδόθηκε με κατάνυξη και σεμνότητα.
Στο τέλος της εκδήλωσης επακολούθησε μια λιτή τελετή απονομής πτυχίων και διπλωμάτων σε 9 μαθητές του τμήματος Βυζαντινής Μουσικής, και 6 μαθητές των Ανώτερων Θεωρητικών Αρμονίας, από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πολυανής και Κιλκισίου κ. Εμμανουήλ και τον διευθυντή του Πολυάνειου Ωδείου κ. Κλεάνθη Ζαρίμπα.
Την εκδήλωση, τα μέλη του χορού και τους παρευρισκόμενους ευλόγησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου κ. Εμμανουήλ, ο οποίος με αφορμή την ευταξία του χορού κατά την απόδοση των εκκλησιαστικών ύμνων, τόνισε την ανάγκη της ευταξίας και της οργάνωσης της προσωπικής μας βιοτής έτσι ώστε να αποδίδει το μέγιστο σε όλα της τα επίπεδα, διότι προϋπόθεση της προσωπικής μας αναγέννησης είναι η οργάνωση του πνευματικού μας βίου υπό το φως του επιφανέντος Χριστού μας, της Υπεραγίας μας Θεοτόκου και των αγίων μας, ενώ ευχήθηκε σε όλους ο γεννηθείς Ιησούς Χριστός να μας φωτίζει και να μας διαπαιδαγωγεί «επ’ αγαθώ».