«Καθαρθώμεν τας αισθήσεις και οψώμεθα τω απροσίτω φωτί της Αναστάσεως»

«Καθαρθώμεν τας αισθήσεις και οψώμεθα τω απροσίτω φωτί της Αναστάσεως»

 
 
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ
ΠΟΛΥΑΝΗΣ ΚΑΙ ΚΙΛΚΙΣΙΟΥ
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
 
ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΠΑΣΧΑ
Κιλκίς, 10 Απριλίου 2015
 
Προς
τούς Εὐλαβεστάτους ἱερεῖς 
καί Εὐσεβεῖς Χριστιανούς
τῆς καθἠμᾶς Ἱερᾶς Μητροπόλεως
 
Ἀγαπητοί μου ἀδελφοί, τέκνα ἐν Κυρίω ἀγαπητά
 
«Καθαρθώμεν τας αισθήσεις και οψώμεθα τω απροσίτω φωτί της Αναστάσεως» (απόσπασμα κανόνος της Αναστάσεως)
 
     Οι Αναστάσιμοι και νικητήριοι παιάνες, θα παιανίσουν σε λίγο μέσα στο χαρμόσυνο κλίμα της Αναστάσεως, και θα δώσουν στις καρδιές όλων μας, δύναμιν ξεχωριστήν, για τη συμμετοχή μας στο Μέγα Μυστήριο του Αναστημένου Χριστού μας.
     Περάσαμε από τη νικητήρια και θριαμβευτική χαρμολύπη του Σταυρού, προσκυνήσαμε τα άχραντα πάθη Του, και φτάσαμε μέσω όλων αυτών, στο μεγαλείο της Αναστάσεως του Θεανθρώπου.
     Για να μπορέσουμε όμως να απολαύσουμε αυτό το ανυπέρβλητο μεγαλείο της Αναστάσεως είναι απαραίτητο, όπως η Αγία Εκκλησία μας τονίζει διά του Ιερού υμνωδού, να καθαρθώμεν τις αισθήσεις από παντός μολυσμού, σαρκός και πνεύματος, διότι μόνον τότε θα μπορέσουμε να δούμε και να ζήσουμε το ζωογόνο φως της Αναστάσεως.
     Αυτή η κάθαρση η οποία ξεκινάει κατά τη διδασκαλία των Πατέρων της Εκκλησίας μας, μέσα από την προσωπική μας κάθαρση, προχωρεί στην αγάπη του αδελφού μας και κορυφώνεται στην ένωση μας με τον Αναστάντα Χριστό.
     Γι’ αυτό Αναστένεται ο Χριστός, για να ζήσουμε το νόημα και την ουσία του μυστηρίου της Εκκλησίας μας, η οποία είναι λυτρωτική και αναστάσιμη.
     Η πραγμάτωση αυτής της αλήθειας μπορεί και πρέπει να γίνει μέσα από την προσωπική λυτρωτική μας πορεία, για να επιτευχθεί και η πολυπόθητη ένωση με τον Θεόν και τον άνθρωπον.
     Η προσωπική εσωτερική μας ακαταστασία, οι σχέσεις μας με τον συνάνθρωπο μας, με τον αδελφό μας και με τον κάθε άνθρωπο αν είναι αποτέλεσμα αποφασιστικότητας και προσωπικής καθάρσεως θα ξεπεράσει τα στενά σύνορα του σπιτιού μας, του χωριού μας, της επαρχίας μας, του Έθνους μας και θα γίνει πορεία πραγματικότητας και αληθείας για όλο τον κόσμο.
     Η φωνή μας και η καρδιά μας ας βροντοφωνάξουν ότι αυτή η προσωπική μας κάθαρση θα συντελέσει ουσιαστικά στην κατάλυση και στην κατάργηση του πόνου, του διχασμού, του θανάτου σ’ όλο το ανθρώπινο γένος και θα επιτευχθεί  με την επικράτηση του φωτός του Αναστημένου Χριστού απ’ άκρου εις άκρον του κόσμου.
    
Με τις ευχές του Αναστάντος Χριστού μας
 
Ὁ Μητροπολίτης και πνευματικός σας Πατέρας
 
 
†  Ὁ Πολυανής καί Κιλκισίου Ἐμμανουήλ
 
·