Αναβίωση του εθίμου του Κουρμπανιού προς τιμήν του Αγίου Τρύφωνα

Ημερομηνία: 
03/02/2013 - 09:00 - 13:30
Αναβίωση του εθίμου του Κουρμπανιού προς τιμήν του Αγίου Τρύφωνα

 
Ο Σύλλογος Στενημαχιτών Κιλκίς σε συνεργασία με τον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Κιλκίς θα αναβιώσει και φέτος το έθιμο του Κουρμπανιού κατά την εορτή του Αγίου Τρύφωνος.
          Τον Άγιο Τρύφωνα ως είναι γνωστόν, τον τιμούσαν πολύ στην Στενήμαχο, διότι καλλιεργούσαν αμπέλια και όπως γνωρίζουμε από την εκκλησιαστική μας παράδοση ο Άγιος Τρύφων είναι προστάτης των Αμπελουργών και των κηπευτικών.
          Μεγάλο πανηγύρι γινόταν με πολλές ετοιμασίες και πολλές εκδηλώσεις, θρησκευτικές, πολιτιστικές, λαϊκές κ.α. στην εορτή του Αγίου προς τιμή του. Ακόμη όταν ήταν ο καιρός του φυτέματος, του κλαδέματος και του τρύγου.
          Στην πόλη μας, και ιδιαίτερα στην Ενορία του Αγίου Δημητρίου, μεταφέρθηκε η ευλάβεια αυτή προς τον Άγιο Τρύφωνα από τους πρόσφυγες που ήρθαν εδώ από την Στενήμαχο. Γι΄αυτό και κάθε χρόνο, στην εορτή του, γιορτάζουν οι Στενημαχίτες, αλλά και η Ενορία, την μνήμη του, παρόλο που σήμερα δεν καλλιεργούνται αμπέλια.
          Τα τελευταία χρόνια το πανηγύρι τελείται την πρώτη Κυριακή του Φεβρουαρίου και θα αρχίσει από την παραμονή με το άναμμα των καζανιών του κουρμπανιού όπου θα ετοιμαστεί για να προσφερθεί σε όλους όσους θα συμμετέχουν στο Πανηγύρι.
 
Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α
 
Σ ά β β α τ ο   2   Φεβρουαρίου   2013
 
·        4:30 μ.μ.  Αγιασμός και Άναμμα των καζανιών
του Κουρμπανιού.
 
·        5:00 μ.μ.  Πανηγυρικός Εσπερινός
 
·        6:30 μ.μ.  Ανακάτεμα των καζανιών – κέρασμα
κρασί και τσίπουρο.
 
“
 
Κ υ ρ ι α κ ή   3  Φεβρουαρίου   2013
 
·        7:15 π.μ.  Πανηγυρικός Όρθρος
  και Θεία Λειτουργία
 
Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας θα μοιρασθούν το Κουρμπάνι και τα Σταφύλια.
 
·        7:00 μ.μ. Εκδήλωση στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κιλκίς με θέμα «Από την Στενήμαχο στο Κιλκίς». Της Εκδήλωση θα πλαισιώσουν τα χορευτικά τμήματα του Συλλόγου.

Φωτογραφίες και Βίντεο

Βίοι Αγίων

 

Πολυάνειο Ωδείο Ιεράς Μητροπόλεως

Κειμηλιαρχείο Ι. Μητροπόλεως